במכינה כיום לומדים בסה"כ כ 240 תלמידים, כ145 תלמידים בשנה א' ועוד כ-80 תלמידים בשנה ב'. מטרת המכינה הישיבתית הינה לבנות ולגדל נוער אידיאליסטי שלצד בניית עולמו הרוחני והעמקת הלימודים התורניים שלו הוא שואף לקחת אחריות ולהוביל הן בצבא (בכל יחידה שהיא) והן בשאר תחומי החיים.
המכינה הוקמה בשנת תשמ"ח בישוב עלי המכינה הקדם – צבאית הראשונה, המכינה הישיבתית לצה"ל "בני דוד". אין חולק על העובדה שהמכינות שינו את פניו של צה"ל. צעירים בעלי יראת שמיים, אוהבי תורה ואוהבי ישראל, ממלאים את היחידות הקרביות, כאשר רבים מהם מגיעים ליחידות מובחרות, ורבים משרתים שירות משמעותי וממושך בצבע הקבע. צעירים אלה נמצאים בחזית הלחימה, תוך קידוש שם שמיים בפועלם והתנהגותם, הצבאית והתורנית כאחת.
בית המדרש של המכינה הוא ישיבתי באופיו: לומדים בו גמרא בעיון ובבקיאות, הלכה ומסור. אך בנוסף לכך, הוא מתאפיין בכך שחלק ניכר מזמן הלימוד מוקדש ללימודי אמונה מעמיקים; הצוות החינוכי נוטע בלב התלמידים יראת שמיים ואהבת תורה, ויחד עם הרוח האידיאליסטית שנושבת במכינה, התלמידים מתמלאים ברצון לתרום לאומה תרומה משמעותית, כשהראשונה שבהם, היא שירות משמעותי בצה"ל.
במסגרת תוכנית הלימודים מתקיימות גם הכשרות מעשיות שיעזרו לתלמידים בשירותם הצבאי. הכשרות אלו כוללות הדרכות מקצועיות בתחום הכושר הגופני ובתחום הניווטים. כמו כן, התלמידים נפגשים עם קציני קבע כדי ללבן דילמות מוסריות והלכתיות מורכבות מתחום חיי הצבא. התלמידים נפגשים עם מרצים שונים שמרחיבים את אופקי הידע שלהם בתחומים שונים, כגון: מזרחנות, תקשורת, כלכלה, יחסי חוץ, וכיו"ב. שבהם ראוי שיתמצא מי שרוצה להכשיר את עצמו למנהיגות ולתרומה משמעותית למדינה.
הכשרת התלמידים אינה מסתיימת בין כותלי המכינה, וישנה מערכת שמלווה את הבוגרים לאורך שירותם הצבאי, ומעניקה להם תמיכה נפשית ורוחנית.
נכון להיום 21 מחזורים של בוגרי "בני דוד" השלימו את שירותם הסדיר בצה"ל. במספרים, מדובר על כ-2,600 בוגרים, ומהם כ- 40% ששירתו ביחידות מובחרות, כמחצית מהם משרתים בצבא הקבע כקצינים, ולמעלה ממאה משרתים עד עצם היו הזה בצבא הקבע ומתקדמים בשרשרת הפיקוד.
תוכנית הלימודים במכינה הינה ייחודית בהיותה מתייחסת לשלושה מישורים עיקריים:
1. לימודי קודש ישיבתיים, עם דגש רחב על לימודי אמונה ומחשבת ישראל.
א) לימוד גמרא בעיון כולל מפרשים ראשונים ואחרונים.
ב) לימוד אמונה ומחשבת ישראל תוך דגש על פיתוח אישיות של איש אמונה.
ג) לימוד הלכה ומשנה על מנת ליצור עולם מושגים בסיסי ברור.
2. העמקת הזהות היהודית-דתית- ציונית.
א) הרצאות כלליות המועברות ע"י מרצי-חוץ בכירים במגוון נושאים מרכזיים: מדע, פוליטיקה, צבא ופילוסופיה.
ב) מפגש עם נציגים ממגזרים שונים בחברה הישראלית כחלק מהחינוך למעורבות ומנהיגות קהילתית, והבנת המורכבות שבחברה הישראלית.
ג) סיורים לימודיים ברחבי הארץ להכרת ואהבת הארץ.
3. הכנה גופנית ונפשית לקראת השירות הצבאי.
א) אימוני כושר גופני המועברים ע"י מדריך כושר מנוסה בוגר יחידה מובחרת.
ב) לימוד ניווטים- הכולל גם לימוד תיאורטי וגם סידרת ניווטים בליווי וחניכה אישיים של בוגרי המכינה.
ג) מפגש עם מגוון נרחב של מפקדים ונציגי צה"ל על מנת להכיר את היחידות השונות ואת הצרכים שיש כיום בצבא.